Personatges

Diables Timbalers

Són els encarregats de mantenir el so constant i acompassat dels timbals. El seu abillament és el mateix que el dels diables que tiren carretilles, manteniment sempre l’atenció en la evolució del Ball, i, sota les ordres de l’encenedor, acceleren, paren o engeguen els seus tocs.

La seva distribució al carrer fa que actuïn de barrera natural i protectora entre el foc i la intendència que els segueix.


Intendència

Les evolucions del Ball de Diables al carrer comporten per la seva complexitat la participació directa de moltes persones, una infraestructua important per mantenir un ritme digne d’actuació.
Entre aquests trobem: els portadors de carretilles, que són els diables encarregats de dur les bosses farcides de carretilles i sortidors francesos, per subministrar-los als diables. També està al seu càrrec controlar les petites enceses de vestits o el portar la farmaciola, per resoldre qualsevol petit ensurt.

Tot plegat és una feina d’equip, sacrificada i poc lluïda de cara a l’exterior, i que comporta una prèvia preparació acurada i meditada, ordenant, seleccionant i sospesant les millors solucions per sortir al carrer. És vital per als diables encarregats de la intendéncia mantenir na constant atenció i vigilància. A les seves mans tenen la responsabilitat de mantenir el desenvolupament i ritme de l’actuació.


Diables encenedors

És l’encarregat i responsable de mantenir i marcar el ritme d’encendre. És un lloc que necessita grans dosis de tranquilitat i sang freda. El seu botafoc encès està en el punt de mira de tots els diables i timbalers, ja que amb els seus senyals indica en tot moment la evolució del Ball.

També està l’encenedor de ceptrots, que s’encarrega de subministrar foc a Llucifer i la Diablessa, i ho fa interrompent momentàniament el seu ritme normal de tirar carretilles. L’encesa dels ceptrots es fa de manera especial. El gran nombre de carretilles a encendre fa materialment impossible fer-ho amb un botafoc, i s’adopta una carretilla sense tro com a font de foc, de forma que, dirigint el sortidor encès cap a les varetes dels ceptrots, s’aconsegueixi encendre’ls completament i ràpida.


Diables de foc

Són els encarregats de mantenir el ritme constant de foc. Col.locats en dues fileres el seu torn per encendre les carretilles. Un cop enceses, inicien un ritme regular, podríem dir que corrent lentament i donant una mena de saltirons. És comú veure com els diables fan alguna volta o mitja volta abans que esclati el tro.


Diablesa

Encarna la feminitat barroera, provocadora i viperina. Comparteix el poder de Llucifer com a dona seva. Si bé antigament tots els personatges dins del Ball de Diables eren representats exclusivament per homes, en l’actualitat això ja no és aixó. La incorporació de les dones al Ball ha estat un fet assumit i volgut des de la seva recuperació. No obstant això, el paper de la Diablesa segueix essent representat per un home, conservant així una tradició molt arrelada en els balls parlats de les nostres contrades.


Llucifer

És el cabdill dels diables. El seu vestit característic és expressió de poder: la capa, i el seu omnipresent ceptrot li atorguen un paper protagonista.
És l’encarregat d’encetar i finalitzar les actuacions, i en les carretillades se situa al bell mig dels Diables aixecant i giravoltant el ceptrot carregat amb gran nombre de carretilles o sortidors francesos.
És company inseparable de la Diablessa. Tiren sempre junts, a excepció d’esporàdiques aparicions en les tirades dels diables.
És també l’encarregat d’encetar els parlaments, d’incitar i provocar constantment els diables, i d’encapçalar la formació del ball en les seves anades a plaça.


Diables saltimbanquis.

Sota la seua aparença dèbil i fràgil s’amaguen uns éssers anàrquics que es mouen a velocitats vertiginoses però sense rumb fix deixant sempre al seu pas una estel·la de llum. Són capaços de portar desgràcies i destrucció per allà on passen sense importar-los hi gens ni mica les funestes conseqüències que poden portar les seues desmesurades i ràpides accions.

Català
Castellano
English
Deutch
Français